Paradižnikova omaka:
2 jedilni žlici olivnega olja
1 nasekljana čebula
1 nasekljan česen
3 nasekljane redkvice
3 zvrhane jedilne žlice paradižnikovega koncentrata
1 konzerva nasekljanih pelatov
2 dcl paradižnikove mezge/passate
1/2 čajne žličke origana
1/2 čajne žličke timijana
1/2 čajne žličke provansalskih začimb
1 čajna žlička marmelade ali sladkorja
sol, poper, čili po okusu
pest natrgane sveže bazilike
Hrustljav tofu:
400g tofuja
1 jedilni žlici olivnega olja
1 dcl vode
mešanica začimb (sladka paprika, česen, poper, sol, rožmarin, majaron)
krušne drobtine ali zmlet prej popečen kruh, premazan z olivnim oljem
sezam
Dodatno:
špageti
sveža bazilika
Priprava:
V ponvi na segretem olju popražite čebulo in česen. Dodajte nasekljane redkvice in paradižnikov koncentrat. Pražite par minut, nato zalijte s pelati in passato. Dodajte začimbe, sladkor in baziliko. Premešajte in kuhajte 15 minut oz. toliko časa, da se omaka zgosti, okusi pa povežejo.
Vmes skuhajte špagete po navodilih na embalaži do "al dente" stanja, da so na ugriz še malo trdi. Preden jih odcedite prihranite 1 skodelico vode, v kateri so se kuhale. Špagete dodajte v ponev k omaki in zalijte z vodo testenin. Premešajte in kuhajte par minut, da se omaka zgosti in oprime špagetov.
Kocko tofuja prerežite na polovico, da dobite dva pravokotnika. V večji posodi zmešajte olje, vodo in začimbe. Dodajte tofu in ga premažite z vseh strani z marinado. Pustite marinirati 30 minut ali uporabite takoj.
V ločeni posodi zmešajte krušne drobtine in sezam. Tofu še enkrat z vseh strani pomočite v marinado in ga povaljajte v drobitnah. Tofu popecite na ponvi, na segretem olju. Par minut na vsaki strani, da se zlato zapeče.
Tofu postrezite s špageti in dodajte svežo baziliko.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič