Sočna pečena ovsena kaša z okusom “cimetove rolice”

SESTAVINE za 3 porcije:

Ovsena kaša

  • 1 srednje velika banana (spasirana v pire)
  • 125 g grobih ali drobnih ovsenih kosmičev
  • 220 g vročega ovsenega/mandljevega napitka/ "mleka" ali vode
  • 2 jedilni žlici javorjevega sirupa ali kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
  • 1 čajna žlička cimeta Eko Škrnicl
  • čajne žličke pecilnega praška
  • 1 čajna žlička vaniljeve paste ali vaniljeve arome (ali 1 vaniljev sladkor - navaden ali z eritritolom)
  • 10 g veganskih beljakovin v prahu okus vanilja (opcijsko, lahko tudi izpustite)

Sladkorni cimetov posip

  • 1 jedilna žlica kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
  • 1 čajna žlička cimeta Eko Škrnicl

Kremni namaz

  • 1 jedilna žlica veganskega kremnega sira
  • 1 jedilna žlica veganskega gostega jogurta
  • 1 jedilna žlica kokosovega sladkorja Eko Škrnicl

Preliv

  • ovseno/mandljevo rastlinsko "mleko" ali napitek

POSTOPEK

  • Pečico segrejte na 175 stopinj.
  • V posodi ali manjšem pekaču, premera 16 cm x 16 cm, zmešajte spasirano banano (banano lahko grobo spasirate kar z vilicami), ovsene kosmiče, vroče "mleko"/vodo, javorjev sirup/kokosov sladkor, cimet, pecilni prašek, vaniljevo pasto in beljakovine v prahu. Premešajte, da nastane enotna masa, vmes pa z vilicami dodatno spasirajte banano, da je čim manj velikih koščkov. V kolikor mase niste mešali kar v pekaču, jo sedaj v prelijte v pekač.
  • V ločeni posodici zmešajte kokosov sladkor in cimet. Premešajte in enakomerno posujte po masi za ovseno kašo. Z zobotrebcem jo rahlo premešajte, da se del sladkorja premeša notri v kosmiče.
  • Postavite v pečico in pecite 20 minut.
  • Vzemite iz pečice in pustite v pekaču, da se rahlo ohladi. Kašo lahko premažete s hitrim kremnim prelivom: v skodelici zmešajte kremni sir, jogurt in sladilo. Poskusite in po želji prilagodite okus. Kašo pa lahko tudi prelijete z ovsenim ali kokosovim napitkom/"mlekom".
  • Postrezite takoj, lahko pa si pečeno kašo pripravite kot "mealprep" in v njej uživate za zajtrk naslednje 3 dni. Kašo po porcijah shranite v neprodušno zaprtih posodah v hladilniku do 4 dni. Preliv hranite posebej in ga dodajajte sproti.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si