Sočna pečena ovsena kaša z okusom “cimetove rolice”
SESTAVINE za 3 porcije:
Ovsena kaša
- 1 srednje velika banana (spasirana v pire)
- 125 g grobih ali drobnih ovsenih kosmičev
- 220 g vročega ovsenega/mandljevega napitka/ "mleka" ali vode
- 2 jedilni žlici javorjevega sirupa ali kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
- 1 čajna žlička cimeta Eko Škrnicl
- ⅓ čajne žličke pecilnega praška
- 1 čajna žlička vaniljeve paste ali vaniljeve arome (ali 1 vaniljev sladkor - navaden ali z eritritolom)
- 10 g veganskih beljakovin v prahu okus vanilja (opcijsko, lahko tudi izpustite)
Sladkorni cimetov posip
- 1 jedilna žlica kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
- 1 čajna žlička cimeta Eko Škrnicl
Kremni namaz
- 1 jedilna žlica veganskega kremnega sira
- 1 jedilna žlica veganskega gostega jogurta
- 1 jedilna žlica kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
Preliv
- ovseno/mandljevo rastlinsko "mleko" ali napitek
POSTOPEK
-
Pečico segrejte na 175 stopinj.
-
V posodi ali manjšem pekaču, premera 16 cm x 16 cm, zmešajte spasirano banano (banano lahko grobo spasirate kar z vilicami), ovsene kosmiče, vroče "mleko"/vodo, javorjev sirup/kokosov sladkor, cimet, pecilni prašek, vaniljevo pasto in beljakovine v prahu. Premešajte, da nastane enotna masa, vmes pa z vilicami dodatno spasirajte banano, da je čim manj velikih koščkov. V kolikor mase niste mešali kar v pekaču, jo sedaj v prelijte v pekač.
-
V ločeni posodici zmešajte kokosov sladkor in cimet. Premešajte in enakomerno posujte po masi za ovseno kašo. Z zobotrebcem jo rahlo premešajte, da se del sladkorja premeša notri v kosmiče.
-
Postavite v pečico in pecite 20 minut.
-
Vzemite iz pečice in pustite v pekaču, da se rahlo ohladi. Kašo lahko premažete s hitrim kremnim prelivom: v skodelici zmešajte kremni sir, jogurt in sladilo. Poskusite in po želji prilagodite okus. Kašo pa lahko tudi prelijete z ovsenim ali kokosovim napitkom/"mlekom".
-
Postrezite takoj, lahko pa si pečeno kašo pripravite kot "mealprep" in v njej uživate za zajtrk naslednje 3 dni. Kašo po porcijah shranite v neprodušno zaprtih posodah v hladilniku do 4 dni. Preliv hranite posebej in ga dodajajte sproti.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič