Leča je odličen ter obenem poceni vir beljakovin in tudi železa vsebuje kar dvakrat več kot druge stročnice, zato je koristna proti slabokrvnosti.
Pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, saj visoka vsebnost vlaknin preprečuje hitre skoke ravni krvnega sladkorja po obroku, zaradi česar je odlična hrana za bolnike s sladkorno boleznijo.
Leča je hranilno in bogato živilo z malo kalorijami, zaradi česar je idealna dietna hrana. Vsebuje tudi veliko vlaknin, katere pospešujejo prebavo.
Sestavine
- 1 skodelica basmati riža
- 1/4 čajne žličke popra
- 1/4 skodelice rjave leče
- 1/4 čž cimeta
- 1 čž semen kumine
- 1 strok česna
- 1/4 cele limone
- 1/4 skodelice olivnega olja
- 2 žlici peteršilja, svežega
- 1/2 čž soli
- 1 žlica orehov
- 1/2 cele rumene čebule
Priprava
Lečo pred uporabo sperite in jo v vodi namakajte nekaj ur (ali čez noč).
Nato jo kuhajte približno 20 minut in odcedite. V ponev dodajte 2 žlici olivnega olja in narezano čebulo ter počakajte, da postekleni.
Nato dodajte česen. V ponev dodajte riž ter prepražite, da porjavi. Nato dodajte vse sestavine razen peteršilja in orehov.
Dolijte vodo in kuhajte, da riž postane mehak. Na koncu vmešajte še lečo, okrasite s peteršiljem in orehi.