Riž S Cimetom In Rjavo Lečo
Leča je odličen ter obenem poceni vir beljakovin in tudi železa vsebuje kar dvakrat več kot druge stročnice, zato je koristna proti slabokrvnosti.
Pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, saj visoka vsebnost vlaknin preprečuje hitre skoke ravni krvnega sladkorja po obroku, zaradi česar je odlična hrana za bolnike s sladkorno boleznijo.
Leča je hranilno in bogato živilo z malo kalorijami, zaradi česar je idealna dietna hrana. Vsebuje tudi veliko vlaknin, katere pospešujejo prebavo.
Sestavine
- 1 skodelica basmati riža
- 1/4 čajne žličke popra
- 1/4 skodelice rjave leče
- 1/4 čž cimeta
- 1 čž semen kumine
- 1 strok česna
- 1/4 cele limone
- 1/4 skodelice olivnega olja
- 2 žlici peteršilja, svežega
- 1/2 čž soli
- 1 žlica orehov
- 1/2 cele rumene čebule
Priprava
Lečo pred uporabo sperite in jo v vodi namakajte nekaj ur (ali čez noč).
Nato jo kuhajte približno 20 minut in odcedite. V ponev dodajte 2 žlici olivnega olja in narezano čebulo ter počakajte, da postekleni.
Nato dodajte česen. V ponev dodajte riž ter prepražite, da porjavi. Nato dodajte vse sestavine razen peteršilja in orehov.
Dolijte vodo in kuhajte, da riž postane mehak. Na koncu vmešajte še lečo, okrasite s peteršiljem in orehi.