Rdeča leča. Recept za zelenjavni namaz.

Preizkusite odličen vegetarijanski recept, ki smo ga pripravili skupaj z Mavrico okusov

Z veliko gotovostjo lahko trdimo, da bo slasten namaz iz rdeče leče in korenja postal ena vaših ljubših malic. Ne le, ker je odličnega okusa in prav nič ne redi, temveč zato, ker boste z rednim uživanjem leče ostali dolgo zdravi in vitalni. 

 

Zakaj z uživanjem rdeče leče ostanemo vitki in vitalni?

 

Leča je staro super živilo, ki so ga poznali že v kameni dobi. Je odličen in cenovno dostopen vir lahko prebavljivih beljakovin. Po vsebnosti železa lahko tekmuje celo z belim mesom in ribami.  

Leča je idealna za zdrave shujševalne diete. Ne vsebuje veliko kalorij, a vas nasiti in je hranilno bogata.  Ima veliko vlaknin, ki poskrbijo za redno in zdravo prebavo. Balastne snovi pospešijo izločanje in tako zmanjšujejo tveganje za nastanek raka debelega črevesa.

Leča je pomemben vir mineralov. Vsebuje kalij, magnezij in cink. Slednji skrbi za pospešeno nastajanje hormonov ter krepi delovanje živčnega sistema in možganov.

Zaradi visoke vrednosti vitaminov B-kompleksa in folne kisline, je še posebej priporočljiva za nosečnice, saj zmanjšuje tveganje prirojenih napak. 

 Zdrav zelenjavni namaz iz rdeče leče

 

Rdeča leča recept

 

Za pripravo okusnega zdravega namaza iz rdeče leče in korenčka potrebujemo:

 

Postopek priprave vegetarijanskega namaza

 

Lečo operemo in kuhamo 10 do 12 minut. V vodo dodamo par kapljic limone in olja. Korenčke kuhamo približno 10 minut ter pečemo dodatnih 8 do 10 minut na 2 žlicah olivnega olja. 

Skuhano lečo damo v blender. Malo posolimo in dodamo 2 žlički limoninega soka. Primešamo še vse ostale sestavine. Vse skupaj dobro zmiksamo. Če je namaz pregost, dodamo še malo vode. 

Pripravljen namaz namažemo na kruh. Poleg se odlično priležeta avokado in paradižnik. 


 

Izdelki, ki smo jih uporabili v receptu