Preproste čičerikine palačinke s kremno omako z gobami in špinačo

SESTAVINE

Čičerikine palačinke

  • 130 g posušene čičerike Eko Škrnicl
  • 300 g vode
  • 15 g olivnega olja
  • ¼ čajne žličke drobnjaka
  • sol, poper po okusu

Kremna omaka z gobami in špinačo

  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 200 g gob po izbiri
  • 150 g sveže špinače
  • 200 g veganskega mascarpone sira
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • sol, poper, timijan po okusu

Dodatki

  • veganski feta sir

POSTOPEK

 

  • Čičeriko zmeljite v blenderju, dokler ne nastane gladka moka brez grudic. V kolikor so v moki grudice, moko najprej presejte nato pa odmerite 130g fino mlete čičerikine moke.
  • V posodi blenderja zmešajte moko, vodo, olivno olje in začimbe.
  • Blendajte dobro minuto, da nastane gladka masa brez grudic. Na vrhu mase bo pena, kar je normalno.
  • Nato segrejte ponev na srednjem ognju (jaz vedno grejem kar dve ponvi hkrati, da je peka hitrejša). Segrevajte vsaj 5-8 minut, da bo ponev dovolj vroča, ko boste pričeli s peko. Ponev je dovolj vroča takrat, kadar se masa, po tem ko jo vlijete v ponev, lepo razlije po ponvi (v kolikor se masa ne oprime ponve ampak tekočina spolzi po površini, je ponev premalo segreta).
  • Segreto ponev rahlo namastite, odvečno olje pa popivnajte s papirnato brisačko. Na manjšo ponev odmerite nekje 1/4 skodelice mase oz. toliko, da pokrijete celotno dno, na večjo pa približno 1/3 mase. Vlito maso po ponvi enakomerno razporedite in pecite približno 3-4 minute na eni strani oz. tako dolgo, da je dno palačinke zlato obarvano, robovi pa rahlo zapečeni. Obrnite in pecite še dobro minuto na drugi strani.
  • Pečene palačinke odlagajte na krožnik, eno na drugo in jih vmes pokrijte s kosom alu folije (na tak način ostanejo tople, mehke in puhaste, ter se ne posušijo).
  • Porabite vso maso (iz mase nastane 6 večjih palačink), nato pripravite omako.
  • V večji ponvi segrejte olivno olje. Na olje dodajte nasekljan česen. Premešajte in pražite par minut, da česen spusti aromo. Nato dodajte oprane in očiščene gobe, narezane na manjše krhlje. Dodajte še oprano svežo špinačo in premašajte.
  • Pražite toliko časa, da se gobe zmehčajo in skuhajo, špinača pa upade.
  • V ponev dodajte mascarpone sir, olivno olje in začimbe. Premešajte in segrevajte, da se omaka segreje, sir pa stopi. Pokusite in po želji dodajte več soli/popra.
  • Omako še toplo nadevajte v palačinke, po želji posujte s feta sirom (navaden ali veganski) in postrezite.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si