Ob vikendih se še raje sladkamo in razvajamo s sladkim, zato je ta pita odlična izbira za vikend sladico. Z izbranimi sestavinami in narejena z ljubeznijo. :)
Zakaj banana in datlji
Banana je najprej zelo okusna. Vsebuje pa tudi številne minerale in vitamine. Pozitivno vpliva na naše počutje, nadomešča izgubo kalija, pomaga pri težavah s prebavo, deluje kot probiotik.
Priporočljiva je za športnike, sploh, če jo zaužijete zjutraj, ali 15 minut pred začetkom vadbe.
Tudi za datlje velja, da so dobrega okusa, bogat vir energije, hranilni, pomagajo pri nespečnosti.
Sestavine
Podlaga
- 130 g ovsenih kosmičev
- 150 g indijskih oreščkov
- 100 g orehov
- 120 g kokosovega olja
- yacon sirup
- sok rdeče pomaranče
Presna fila
- 250 g datljev
- 1 žlica kakava
- 4 žlice arašidovega masla
- nekaj kapljic limoninega soka
- majhen ščep soli
- ½ žličke presne vanilije v prahu
- kokosova smetana
- 2 banani
- nastrgana temna čokolada
Priprava
V posodi zmešamo vse suhe sestavine za testo, nato jim dodamo še tekoče. Dobro premešamo, oblikujemo v pekaču za pito in pečemo 15 minut na 180 stopinj.
Ohladimo. Stepemo kokosovo smetano, ter jo za krajši čas položimo v hladilnik.
Za spodnjo plast zmiksamo predhodno namočene datlje z 0,5 dcl vode, nato dodamo preostale sestavine (razen arašidovega masla, ki ga dodamo samo polovico) in še nekaj vode, da dobimo lepo mazljivo pasto.
Namežemo čez testo, položimo koščke banane, prelijemo s preostalim stopljenim arašidovim maslom, premažemo s polovico kokosove smetane ter dodamo narezano temno čokolado.
Nato dodamo še eno plast banan, preostalo kokosovo smetano in čokolado.
Pustimo počivati vsaj par ur ali čez noč.
Video vodič