Pesto bowla s pesto tofujem

Sestavine:

Hrustljav pesto tofu:

200g tofuja, narezanega na kocke

2 jedilni žlici pesta z baziliko

2 zvrhani jedilni žlici škroba

2 jedilni žlici naribanega parmezana ali kvasnih kosmičev

2 jedilno žlici krušnih drobtin (opcijsko)

sol, poper po okusu

3 jedilne žlice olivnega olja

 

Dodatki:

kvinoja + 2 ali 3 jedilne žlice pesta

pest indijskih oreščkov in bučnih semen

sladki krompir

bučka

vložena čičerika 

sol, poper, olivno olje, rožmarin

čili olje

humus + čili olje + sezamova semena

koruzni storžki

 

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj.

Na pekač dodajte bučke, sladki krompir in čičeriko. Vse posujte z rožmarinom in pokapajte z olivnim oljem. Čičeriki lahko dodate sladko papriko in člili ali pokapate s čili oljem. Vsako zelenjavo premešajte na pladnju in pecite 20 minut oz. toliko, da je vse mehko in zapečeno. 

Tofu zmešajte s pestom, škrobom, 1 jedilno žlico olivnega olja, parmezanom/kosmiči in drobtinami. Premešajte in popražite na segreti ponvi skupaj z 2 jedilnima žlicama olivnega olja. Na srednjem ognju pražite par minut, da se spodaj zlato zapeče, nato premešajte in obrnite. Pecite, dokler ni tofu z vseh strani lepo hrustljavo, zlato zapečen. Začinite s soljo in poprom in premešajte.

Odstranite iz ponve in v isti ponvi popecite oreščke in semena, brez da dodajate dodatno olje. Ko se oreščki zlato zapečejo jih odstavite.

Kvinojo skuhajte v osoljeni vodi po navodilih (za svežino lahko dodajte v vodo rezine limone, ki jih na koncu odstranite). Kuhani kvinoji dodajte pesto in premešajte.

Sestavite bowlo. Dodajte pesto kvinojo, po vrhu pa vse dodatke: koruzne storžke, popražene oreščke in semena, hrustljav tofu, popečeno zelenjavo in humus, ki ga lahko pokapate s čili oljem in sezamovimi semeni.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si