Pastirska pita z lečo

Sestavine:

Lečina omaka z zelenjavo

2 jedilni žlici olivnega olja

1 rdeča čebula, drobno nasekljana

1 strok česna, drobno nasekljan

200g vloženih gobic v slanici, nasekljanih (ali svežih, v tem primeru pražite, dokler ne izpustijo tekočine)

200g korenčka (surov narezan na majhne koščke ali konzerviran)

140g vloženega graha

250g kuhane rjave leče (lahko konzervirana)

1 čajna žlička sladke paprike

1 čajna žlička rožmarina

1 čajna žlička timijana

1/2 čajne žličke česna v prahu

1/2 čajne žličke soli (več/manj po okusu)

1 jedilna žlica paradižnikovega koncentrata

2 jedilni žlici sojine omake

500ml zelenjavne jušne osnove (500ml vrele vode + 1 zelenjavna jušna kocka)

3 jedilne žlice koruznega škroba

poper po okusu

 

Veganski pire krompir

700g krompirja, olupljen in narezan na manjše kocke

1 jedilna žlica drobnjaka + dodatno za posip

5 jedilnih žlic olivnega olja

250ml rastlinskega napitka oz. "mleka" (dodajajte postopoma; nesladkano, ovseno, riževo ali mandljevo)

1/2 čajne žličke soli (več/manj po okusu)

poper po okusu

 

Postopek:

 

V večji ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje. Čebulo popražite, da postekleni, nato dodajte česen in popražite, da zadiši. Dodajte nasekljane gobice in pražite par minut. Nato dodajte še korenček, grah in rjavo lečo. Dodajte še vse začimbe, paradižnikov koncentrat, sojino omako in jušno osnovo. Premešajte in dodajte koruzni škrob, ki ga presejte skozi sito - tako preprečite nastanek grudic. Premešajte in na srednjem ognju ob rednem mešanju kuhajte 15 minut oz. toliko časa, da se omaka zgosti, vse sestavine pa zmehčajo. Poskusite in po želji dodatno začinite s soljo in poprom. Odstavite in prelijte v pekač.

Pečico segrejte na 185 stopinj.

V večji količini vrele vode skuhajte olupljen krompir, narezan na manjše kocke. Kuhajte toliko časa, da se krompir popolnoma zmehča.

Kuhan krompir odcedite in prestavite v večjo posodo. Dodajte drobnjak, olivno olje, 125ml mleka in sol. Spasirajte ali zmečkajte z vilicami, da dobite čimbolj gladek pire. Ni problema tudi, če ostanejo kakšni manjši koščki. Za čisto gladek pire, brez grudic, svetujem, da krompir zmečkate skozi sito. Po potrebi dodajte še preostanek mleka, da dobite res gladek pire, ki ne sme biti preveč gost in niti preveč tekoč.

Poskusite in po okusu začinite s soljo. Pire krompir pokapajte po vrhu lečine omake in ga razporedite po celi površini. Zgladite površino, po okusu posujte s poprom in drobnjakom.Pekač postavite v pečico in pecite 20 minut oz. toliko časa, da se krompir zapeče.

Vzemite iz pečice in postrezite.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si