Kremne ploščice s kakijem in hrustljavim drobljencem

SESTAVINE

Hrustljavo dno
  • 95 g ovsenih kosmičev
  • 85 g bio mandljeve moke Eko Škrnicl
  • 30 g kokosovega sladkorja
  • 4-5 jedilnih žlic stopljenega kokosovega olja

Krema iz indijskih oreščkov in kokosovega mleka

  • 230 g naravnega masla iz indijskih oreščkov (brez dodanih olj, soli, sladkorjev)
  • 115 g trdega kokosovega mleka iz pločevinke
  • 50 g kokosovega mleka iz pločevinke
  • 2 jedilni žlici limoninega soka
  • 20 g stopljenega kokosovega olja
  • 15 g naravnega lešnikovega masla (brez dodanih olj, soli, sladkorjev)
  • 30 g sladkorja v prahu ali sladila po izbiri

Kakijev pire

  • 1 zrel kaki
  • 30 g kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
  • 2 jedilni žlici vode

Drobljenec z ovsenimi kosmiči

  • 60 g ovsenih kosmičev
  • 30 g kokosovega sladkorja
  • 40 g mandljeve moke
  • ščep cimeta
  • 45 g kokosovega olja (sobna temperatura - mehek ampak ne stopljen)

POSTOPEK

  • Pečico segrejte na 180 stopinj.
  • V posodi blenderja ovsene kosmiče, mandljevo moko in kokosov sladkor. Zblendajte, da dobite grobemu pesku podobno zmes.
  • Dodajte stopljeno kokosovo olje in premešajte - z vilicami ali kar v blenderju. Po potrebi dodajte še kakšno jedilno žlico olja več, da dobite vlažno maso, ki je dovolj kompaktna, ne sme biti pa premastna.
  • Maso prestavite v pekač premera 18 cm x 18 cm, obložen s papirjem za peko.
  • Maso enakomerno razporedite po pekaču, vrh zgladite s pomočjo navlaženih rok ali ravnim dnom kozarca.
  • Postavite v pečico in pecite 20 minut. Nato vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi.
  • Medtem pripravite kremo. V večji posodi zmešajte maslo indijskih oreščkov, kokosovo mleko - tekoč in trd del, limonin sok, stopljeno kokosovo olje, lešnikovo maslo in sladkor v prahu. S pomočjo metlice za stepanje premešajte, da dobite gladko zmes brez grudic.
  • Kremo poskusite in po želji dodajte več sladila.
  • Kremo prelijte po popolnoma ohlajenem dnu in zgladite vrh. Pustite na strani in pripravite kakijev pire.
  • V posodi blenderja zmešajte zrel kaki, kokosov sladkor in vodo. Spasirajte, da nastane gladka krema, ki ni preredka. Po potrebi dodajte še kakšno jedilno žlico vode.
  • Pire nekajkrat pokapajte po vrhu kreme in s pomočjo zobotrebca ali palčke pire neenakomerno razporedite po vrhu kreme. Prikaz v videu, povezava zgoraj.
  • Pekač postavite v hladilnik, medtem pa pripravite drobljenec.
  • Pečico segrejte na 190 stopinj.
  • V večji posodi zmešajte ovsene kosmiče, kokosov sladkor, mandljevo moko, cimet in kokosovo olje sobne temperature (obvezno). Maso s pomočjo vilic premešajte, da dobite zmes z grudicami v velikosti graha.
  • Maso prestavite v pekač premera 18 cm x 18 cm, obložen s papirjem za peko in razporedite po pekaču.
  • Postavite v pečico in pecite 15 minut - stanje začnite preverjati kar po 10 minutah, da se drobljenec ne zažge. Vsake 5 minut drobljenec tudi na hitro premešajte.
  • Ko se drobljenec zlato rjavo zapeče vzemite pekač iz pečice in pustite, da se ohladi.
  • Drobljenec posujte po kremi in postavite nazaj v hladilnik za vsaj 3-4 ure ali kar čez noč.
  • Kocke hranite v hladilniku, ker se krema na sobni temperaturi zmehča.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si