Kremne ploščice s kakijem in hrustljavim drobljencem
SESTAVINE
Hrustljavo dno
- 95 g ovsenih kosmičev
- 85 g bio mandljeve moke Eko Škrnicl
- 30 g kokosovega sladkorja
- 4-5 jedilnih žlic stopljenega kokosovega olja
Krema iz indijskih oreščkov in kokosovega mleka
- 230 g naravnega masla iz indijskih oreščkov (brez dodanih olj, soli, sladkorjev)
- 115 g trdega kokosovega mleka iz pločevinke
- 50 g kokosovega mleka iz pločevinke
- 2 jedilni žlici limoninega soka
- 20 g stopljenega kokosovega olja
- 15 g naravnega lešnikovega masla (brez dodanih olj, soli, sladkorjev)
- 30 g sladkorja v prahu ali sladila po izbiri
Kakijev pire
- 1 zrel kaki
- 30 g kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
- 2 jedilni žlici vode
Drobljenec z ovsenimi kosmiči
- 60 g ovsenih kosmičev
- 30 g kokosovega sladkorja
- 40 g mandljeve moke
- ščep cimeta
- 45 g kokosovega olja (sobna temperatura - mehek ampak ne stopljen)
POSTOPEK
-
Pečico segrejte na 180 stopinj.
-
V posodi blenderja ovsene kosmiče, mandljevo moko in kokosov sladkor. Zblendajte, da dobite grobemu pesku podobno zmes.
-
Dodajte stopljeno kokosovo olje in premešajte - z vilicami ali kar v blenderju. Po potrebi dodajte še kakšno jedilno žlico olja več, da dobite vlažno maso, ki je dovolj kompaktna, ne sme biti pa premastna.
-
Maso prestavite v pekač premera 18 cm x 18 cm, obložen s papirjem za peko.
-
Maso enakomerno razporedite po pekaču, vrh zgladite s pomočjo navlaženih rok ali ravnim dnom kozarca.
-
Postavite v pečico in pecite 20 minut. Nato vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi.
-
Medtem pripravite kremo. V večji posodi zmešajte maslo indijskih oreščkov, kokosovo mleko - tekoč in trd del, limonin sok, stopljeno kokosovo olje, lešnikovo maslo in sladkor v prahu. S pomočjo metlice za stepanje premešajte, da dobite gladko zmes brez grudic.
-
Kremo poskusite in po želji dodajte več sladila.
-
Kremo prelijte po popolnoma ohlajenem dnu in zgladite vrh. Pustite na strani in pripravite kakijev pire.
-
V posodi blenderja zmešajte zrel kaki, kokosov sladkor in vodo. Spasirajte, da nastane gladka krema, ki ni preredka. Po potrebi dodajte še kakšno jedilno žlico vode.
-
Pire nekajkrat pokapajte po vrhu kreme in s pomočjo zobotrebca ali palčke pire neenakomerno razporedite po vrhu kreme. Prikaz v videu, povezava zgoraj.
-
Pekač postavite v hladilnik, medtem pa pripravite drobljenec.
-
Pečico segrejte na 190 stopinj.
-
V večji posodi zmešajte ovsene kosmiče, kokosov sladkor, mandljevo moko, cimet in kokosovo olje sobne temperature (obvezno). Maso s pomočjo vilic premešajte, da dobite zmes z grudicami v velikosti graha.
-
Maso prestavite v pekač premera 18 cm x 18 cm, obložen s papirjem za peko in razporedite po pekaču.
-
Postavite v pečico in pecite 15 minut - stanje začnite preverjati kar po 10 minutah, da se drobljenec ne zažge. Vsake 5 minut drobljenec tudi na hitro premešajte.
-
Ko se drobljenec zlato rjavo zapeče vzemite pekač iz pečice in pustite, da se ohladi.
-
Drobljenec posujte po kremi in postavite nazaj v hladilnik za vsaj 3-4 ure ali kar čez noč.
-
Kocke hranite v hladilniku, ker se krema na sobni temperaturi zmehča.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič