Sezona toplih juhic še vedno traja zato sem zakuhala še eno. Pri juhah mi je všeč predvsem to, da je možnost neskončnega kombiniranja in okusov. Sama sicer ne morem mimo kurkume in ostalih začimb, zelenjavo in dodatke pa izbiram po navdihu.
Sestavine za 3-4 osebe
- trije krompirji
- trije korenčki
- velika pest špinače
- 70 g leče
- čebula
- kucka zelenjavne jušne osnove
- kurkuma
- kardamom
- čili v prahu
- kumina v prahu
- kokosovo mleko
Priprava
Lečo kuhamo v posebni kozici, skupaj z nekaj kapljicami limone in lovorjevim listom. Predhodno jo dobro speremo ali namakamo nekaj ur.
Medtem, ko se leča kuha, popražimo čebulo, olupimo in narežemo krompir in korenje ter vse skupaj še nekaj minut pražimo. Nekaj leče in korenja si pustimo, da na koncu dodamo cele kose.
Dodamo še vse začimbe - količina po občutku in predvsem po okusu, kaj imate najraje.
Zalijemo s toliko vode, da je zelenjava dobro prekrita in dodamo kocko jušne osnove. Lečo po 10 minutah odstavimo, prestavimo v lonec z zelenjavo in kuhamo še toliko časa, da se krompir in korenje zmehčata.
Juho spasiramo do gladkega, dodamo še 1,5 dcl kokosovega mleka in ponovno zavremo. Pri tem vmešamo še oprano špinačo, da se zmehča, dodamo še preostalo lečo in korenje.
Pokapamo še z nekaj kapljicami limetinega soka, popražimo indijske oreščke in jih dodamo za piko na I.
Za pripravo recepta smo uporabili naslednje izdelke