Italijanska enolončnica z lečo

SESTAVINE za 4 porcije:

Enolončnica

  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1 srednje velika čebula (nasekljana)
  • 3 srednje veliki korenčki (narezani na majhne koščke)
  • 3 stroki česna (nasekljan)
  • pest kuhanega graha
  • 750 ml zelenjavene jušne osnove
  • 250 g paradižnikove passate
  • 50 g bio zelene leče Eko Škrnicl
  • 70 g bio fižola Mung Eko Škrnicl
  • 1 ½ čajne žličke bazilike
  • ½ čajne žličke origana
  • ½ čajne žličke timijana
  • ¼ žličke popra
  • 1 ½ čajna žlička soli (več po okusu)
  • 1 srednje velika bučka (narezana na majhne koščke)
  • pest sveže špinače
  • sok polovice izstisnjene limete

Dodatki

  • veganski parmezan ali kvasni kosmiči

POSTOPEK

  • V večjem loncu na srednjem ognju segrejte olivno olje.
  • Dodajte nasekljano čebulo in korenček. Pražite par minut, dokler čebula ne postekleni.
  • Nato dodajte česen in pražite dodatni 2 minuti.
  • Dodajte grah, jušno osnovom paradižnikovo passato, zeleno lečo, fižol in začimbe. Vse skupaj dobro premešajte in kuhajte na srednjem ognju, dokler ne zavre.
  • Ko zavre malenkost zmanjšajte ogenju in pustite, da počasi vre 25-30 minut, dokler se juha ne zgosti, leča in fižol pa skuhata.
  • Po potrebi, če se je juha preveč zgostila, dodajte več vode ali jušne osnove.
  • Ko je leča kuhana, dodajte bučko in kuhajte še 5-10 minut.
  • Na koncu v juho dodajte še svežo špinačo in sok limete ter kuhajte minuto do dve minuti, samo toliko, da se špinača zmehča.
  • Juho odstavite in postrezite skupaj s parmezanom ali kvasnimi kosmiči.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si