Čokoladna Veganska Pita

Enostavna in okusna veganska pita, ki nam bo polepšala katerikoli dan v tednu.

 

 

Sestavine 

 

Testo

  • 270 g moke (jaz sem mešala 200 g večnamenske in 70 g pirine)
  • 70 g mandljeve moke
  • 45 g navadnega sladkorja + 30 g kokosovega sladkorja
  • 100 g veganskega masla vegan block
  • 20 g kokosovega olja
  • 50 g vode 

Krema

  • 150 g temne čokolade
  • 550 ml kokosovega mleka
  • 1 vrečka veganskega čokoladnega pudinga (repuzel ali biovegan)
  • 4 žlice kokosovega sladkorja
  • 2 veliki žlici mandljevega masla
  • 1 žlička kokosovega olja

Dekoracija

  • kokosova smetana
  • lešniki
  • zdrobljena kakavova zrna

 

 

Priprava 

 

Za testo v posodi zmešamo suhe sestavine. Jaz moko vedno presejem. Dodamo vegansko maslo sobne temperature, stopljeno kokosovo olje ter vodo. Nekaj minut gnetemo, da dobimo kompaktno testo. Malce ga sploščimo, zavijemo v folijo in damo v zamrzovalnik za pol ure. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo iz zamrzovalnika razvaljamo na tanko med dvema peki papirjema. Testo s peki papirjem obrnemo in preložimo v pekač za pito. Oblikujemo, večkrat prebodemo z vilico in ga položimo nazaj v zamrzovalnik za 5-10 minut.

 

 

Pred peko položimo na testo peki papir in nanj stresemo surov fižol, riž ali karkoli imate, da otežite testo. Testo slepo pečemo 10 minut, nato odstranimo peki papir in pečemo še nadaljnih 10-12 minut.

Ohladimo testo, vmes pa pripravimo kremo. Nasekljamo čokolado in pogrejemo (ne zavremo) kokosovo mleko. Polijemo čez čokolado in pustimo minuto. Nato dobro premešamo.

 

 

Puding damo v manjšo posodico skupaj s štirimi žlicami kokosovega sladkorja ter šestimi žlicami kokosovega mleka. Dobro premešamo.
Zavremo 350 ml mleka in dodamo puding. Zmanjšamo ogenj na minimum in neprestano mešamo 2 minuti. Če je zelo gosto lahko dodamo še 0,5 dcl vode.
Dodamo še 1 žličko kokosovega olja in 2 veliki žlici mandljevega masla. Dobro premešamo in vlijemo čokoladno mešanico.
Zadnjič dobro premešamo in vlijemo v pečeno in ohlajeno testo.

 

 

Postavimo v hladilnik za vsaj 6-8 ur ali najboljše čez noč.
Naslednji dan okrasimo s stepeno kokosovo smetano, lešniki in zdrobljenimi kakavovimi zrni.