Klasične čokoladne brownije verjetno poznate. Kaj pa iz sladkega krompirja? Ste jih že poskusili? :)
Definitivno odlična izbira. Browniji so zelo mehki in sočni. Čokolado sem izbrala temno z okusom jagode, ki v kombinaciji s kardamomom daje piko na I.
Sestavine (mere pekača 22 x 18cm)
- 240 g sladkega krompirja (spečenega, olupljenega)
- 110 g jabolčne čežane (kupim bio v Hoferju)
- 40 g kokosovega olja (nestopljenega)
- 3 jajca
- 45 g xylitola (ali 35-40 g navadnega sladkorja)
- ščepec himalajske soli
- 6 žlic čičerikine moke (lahko je tudi kokosova ali pa klasična)
- 6 žlic presnega kakava
- 1 žličko kardamoma
- 3 žličke vinskega kamna
- 8 žlic kokosovega mleka
- + 120 g čokolade
Priprava
V posodi zmešamo suhe sestavine; moko, kakav, vinski kamen in kardamom – premešamo.
Jajca v posodi nekaj minut miksamo s xylitolom ali sladkorjem. Prestavimo v večji mešalnik (sekljalnik), kamor dodamo še sladek krompir, jabolčno čežano, kokosovo olje in malo soli. Če nimamo dovolj velike posode – sekljalnika, zmešamo samo sestavine brez jajc in potem to ročno vmešamo v jajca.
V zmes ročno vmešamo še suhe sestavine in na koncu vlijemo še 7,8 žlic kokosovega mleka. Lahko je tudi katero drugo rastlino. Jaz sem uporabila vegalife kokosovo, ki je bolj gosto – in hkrati najboljše kokosovo v pločevinki! :D
Nasekljamo še čokolado, večji del vmešamo v zmes, zmes prelijemo v pekač, obložen s peki paprijem. Preostalo čokolado posujemo po vrhu.
Pečemo na 180 stopinj 35-40 minut.
Ko se malce shladijo, razrežemo na 12 kosov in po želji prelijemo z nekaj arašidovega masla. Jaz imam doma narejenega, zato je bolj tekoč in se lepo prelije.