Veganski hrustljavi božični piškoti

SESTAVINE za 50 manjših piškotov:

  • 400 g pšenične bele moke tip 500
  • 40 g bio mandljeve moke Eko Škrnicl
  • 165 g bio kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
  • 1 čajna žlička bio cimeta v prahu Eko Škrnicl
  • 100 g kokosovega olja (kompaktno, sobna temperatura, ne stopljeno)
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome
  • 50 g hladne vode

POSTOPEK

  • V posodi zmešajte pšenično moko, mandljevo moko, kokosov sladkor in cimet v prahu.
  • Dodajte kokosovo olje, vaniljevo aromo in vodo.
  • Z rokami ali s pomočjo kuhinjskega robota vse skupaj dobro premešajte, da nastane kompaktno testo. Testa ne gnetite, samo premešajte, da se vse poveže.
  • Testo zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za 30-45 minut.
  • Pečico segrejte na 175 stopinj.
  • Testo nato odvijte in razvaljajte med dvema papirjema za peko. V kolikor je testo pretrdo ga pustite na kuhinjskem pultu 15 minut, da se segreje in zmehča.
  • Testo bo verjetno mehko in malo lepljivo, zato svetujem, da ga razvaljate na papirju za peko, da se ne prilepi na kuhinjski pult. Na papir za peko položite ohlajeno testo. Na testo nato položite še drug kos papirja za peko in razvaljajte z valjarjem na debelino 0,5-0,75 cm. Debelejši piškoti so bolj kompaktni in mehki na sredini, pa tudi lažje jih je varno prestaviti na pekač. V kolikor boste oblikovali tanjše/debelejše piškote, temu primerno prilagodite čas peke.
  • Iz razvaljanega testa izrežite piškote s poljubnimi oblikami.  Izrezane piškote polagajte na velik pekač obložen s papirjem za peko vsaj 2 cm narazen. 
  • Pekač postavite v segreto pečico in pecite 8 minut.
  • Pekač vzemite iz pečice, piškote pa pustite na pekaču, dokler se ne ohladijo in strdijo. Piškoti bodo direktno po peki še vroči in mehki, zato jih pustite na pekaču, dokler se ne strdijo. V nasprotnem primeru se vam bodo razpadli.
  • Pečene in ohlajene piškote preložite na rešetko za hlajenje in postrezite.
  • Ponovite, dokler vam ne zmanjka testa, testo pa lahko med peko pustite kar na pultu. Piškote polagajte na ohlajen pladenj, drugače se vam bodo začeli na vročem pladnju topiti in bodo izgubili obliko.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si