Domače veganske "Bagel" štručke in sendvič z avokadom in zeliščnim namazom

SESTAVINE

Bagel štručke
  • 2 ¾ čajne žličke instant suhega kvasa
  • 1 jedilna žlica sladkorja
  • 320 ml vode (mlačna, ne vroča)
  • 500 g pšenične bele moke tip 500
  • 2 čajni žlički soli
  • 2 jedilni žlici olivnega olja + dodatno za namastitev posode

Dodatki

    • veganska kisla smetana za premaz 
    • mešanica semen
SESTAVINE za sendvič:
  • Zeliščni namaz

    • 150 g (veganskega) kremnega sira
    • 2 jedilni žlici sveže nasekljanih zelišč (peteršilj, origano, bazilika, timijan itd.)
    • 1 jedilna žlica provansalskih začimb Eko Škrnicl
    • ½ jedilne žlice olivnega olja
    • sol, poper po okusu

    Avokadov namaz

    • 1 zrel avokado
    • 1 čajna žlička limoninega soka
    • ¼ drobno nasekljane mlade čebule ali pora
    • sol, poper po okusu

    Dodatki

    • domača veganska bagel štručka (recept zgoraj)
    • sveža mlada špinača
    • (veganska) feta ali alternativno tofu
    • kalčki
    • mlada čebula ali por
    • sladka zrela hruška

POSTOPEK

  • V posodi kuhinjskega robota zmešajte suhi kvas, sladkor in 70g mlačne vode. Premešajte in pustite 5 minut, da se kvas aktivira in mešanica malo "speni".
  • Nato dodajte moko in preostanek vod. Z nastavkom za gnetenje na hitro premešajte na srednji hitrosti. Nato dodajte sol in olivno olje. Gnetie 5-10 minut na srednji hitrosti oz. toliko časa, da dobite elastično, rahlo vlažno testo, ki se ne lepi na posodo.
  • V posodo s testom dodajte olivno olje in kepo testa parkrat obrnite, da ga z vseh strani naoljite, nato posodo pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Na toplem vzhajajte vsaj 45 minut do 1 ure, da testo dvakrat naraste. Vzhajate lahko tudi v pečici, segreti na 30 stopinj.
  • Ko je testo pripravljeno ga s pestjo udarite, da iz njega spravite zrak. Iz testa nato oblikujte pravokotnik, ki ga razdelite na 7 enakih delov (vsak kos naj bo težek približno 120g). Vsak kos testa na hitro pregnetite in oblikujte v kroglico - najlažje tako, da robove testa spodvihate spodaj in jih stisnete skupaj, da dobite napeto kroglico. Oblikovane kroglice odlagajte na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokrijte in pustite počivati še 5-10 minut.
  • Medtem v velikem loncu zavrite veliko količino vode in segrejte pečico na 220 stopinj.
  • Po drugem vzhajanju so se kroglice malo povečale, testo pa je še bolj puhasto. V vsako kroglico na sredino testa s pomočjo zadnjega dela lesene kuhalnice ali s pomočjo prsta naredite luknjo. Luknja naj bo velika, premera vsaj 2-3 cm, saj med peko testo naraste, kar bistveno zmanjša luknjo na koncu.
  • Ko voda zavre malo zmanjšajte ogenj, da voda nežno vre. Oblikovane bagel štručke previdno postavite v vrelo vodo. Kuhajte toliko štručk naenkrat, da ima vsaka dovolj prostora v loncu. Kuhajte 45 sekund do 1 minute na vsaki strani, nato jih vzemite ven iz vode in položite nazaj na pekač, obložen s papirjem za peko. Štručke naj bodo vsaj 2-3 cm narazen, saj med peko narastejo.
  • Štručke lahko pred peko premažete z (vegansko) kislo smetano ali jajcem (za nevegansko različico) - to jim doda končen sijaj. Posujte z mešanimi semeni in postavite v pečico na srednjo rešetko. Pecite 25-35 minut oz. toliko časa, da so štručke popolnoma zapečene. Začnite preverjati štručke po 25 minutah peke. Če so na spodnji notrani strani še surove jih pecite še 5 minut in potem ponovno preverite.
  • Pečene štručke bodo zunaj hrustljave, notri pa mehke. Po želji jih lahko, za popolnoma mehke štručke, takoj po peki pokrijete s kuhinjsko krpo in pustite, da se ohladijo. Zaradi vlage se bodo štručke zmehčale. Hranite na sobni temperaturi.
  • Pripravite zeliščni namaz. Vse sestavine za namaz zmešajte in poskusite. Po želji dodatno začinite.
  • Pripravite avokadov namaz. Avokado s pomočjo vilic spasirajte, lahko ostanejo tudi kakšne manjše grudice. Dodajte ostale sestavine za namaz in premešajte. Poskusite in po želji dodatno začinite.
  • Pripravite sendvič. Bagel štručko prerežite in po želji popecite na hitro na vroči ponvi brez dodanega olja.
  • Spodnji del štručke premažite s kremnim namazom. Po vrhu dodajte svežo špinačo, (vegansko) feto, kalčke, nasekljano mlado čebulo ali por in na rezine narezano hruško. Zgornji del štručke bogato premažite z avokadovim namazom in položite na vrh sendviča. Postrezite takoj.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič
www.ninazorcic.si