Kandidoza: Kaj je Bakterija KANDIDA in Kakšni so Njeni Simptomi

Kaj je kandida (kandidoza)?

 

Candida albicans je neškodljiva kvasovka, vrsta glive, ki naravno živi v našem telesu.

V zdravem organizmu živi v simbiozi v uravnoteženem okolju v prebavnem traktu, v sluznici in na koži. Na žalost se lahko ta neškodljiva kvasovka že ob najmanjšem padcu imunskega sistema, ob vsaki šibkosti ali izčrpanosti gostitelja – človeka, prične hitro razraščati ter se prelevi v patogeno glivo, ki počasi zastruplja naše telo. (Boroch, 2012)

Zakaj ima tako veliko ljudi težave s kandido?

V zadnjih petdesetih letih naj bi se kandida razširila s 5 odstotkov na več kot 70 odstotkov človeške populacije, v zahodnem svetu pa naj bi bila že v tolikšnem razmahu, da dobiva značilnosti pandemije! Po grobih ocenah naj bi vsak tretji človek trpel zaradi stanj, povezanih s kvasovkami.

Vzroki za nastanek sistemske glivične okužbe - kandidoze so številni in zelo raznoliki. Sodoben način življenja, ki vsebuje (pre)veliko mero stresnih situacij, (pre)pogosto poseganje po antibiotikih, steroidih, hormonskih terapijah, alkoholu, prepogosto poseganje  po procesirani hrani, polni kemičnih dodatkov ter mnogo preveč hrane, ki vsebuje sladkor ali belo moko je na žalost odlična podlaga za infekcije s patogenimi oblikami glivic, ki povzročajo kronične motnje v telesu.

"Glivicam ni mar, če je povišan sladkor v vašem telesu izzvala tablica čokolade, ki ste jo pojedli, ali epizoda hudega stresa – sladkor bodo izkoristile kot gorivo, da se bodo množile." (Boroch, 2012)

Vzrok za okužbo s kandido so pogosto tudi "jojo diete", pri katerih telo nekaj časa stradamo, kar povzroča velik stres za telo. Poleg tega je sodobni človek tudi sicer v vsakdanjem življenju obkrožen z mnogimi kemičnimi snovmi, težkimi kovinami, pesticidi itd., ki vsakodnevno rušijo naš imunski sistem.

Glivica kandida, ki tudi sicer živi v flori našega prebavnega trakta, se torej v zanjo ugodnih razmerah lahko preveč namnoži. Takrat nastopi bolezensko stanje, ki ga imenujemo kandidoza.

"Najpogosteje prihaja do infekcije z glivico kandido, ki napada kožo in nohte ter oralno, vaginalno, urinarno analno sluznico, lahko pa napade tudi bronhije in pljuča." (Šupe, 2017)

Črevesje je tako pomemben del našega telesa, da ga imenujemo tudi "drugi možgani". Nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da predstavlja črevesna flora celo do 80 % imunskega sistema. Poleg prebavnega procesa, v katerem telo dobi potrebna hranila, črevesna flora tudi sodeluje pri presnovi pomembnih vitaminov ter nevtralizira vse organizmu tuje in strupene snovi, ki jih v telo vnašamo s hrano.

Če črevesno floro porušimo, ne izgubimo le dobre prebave, temveč začnemo počasi zastrupljati naše telo, kar vodi do široke palete vnetij in bolezni, ki so na prvi pogled popolnoma nepovezani s prebavo. Med telesom in črevesnim mehanizmom je namreč le tanka črevesna stena, tanka bariera, ki nas varuje pred strupi in odpadnimi snovmi, ki jih izločamo skozi črevesje.

"Če se zaradi neravnovesja v črevesju ta tanka bariera poruši oziroma začne popuščati, potem lahko strupi, nepredelane snovi in odpadki zaidejo v krvni obtok. Aktivira se imunski sistem, ki zaradi nenehnega draženja postane hiperaktiven in naprej povzroča vnetne procese po celem telesu." (Vesel, 2008)

Ob porastu kandide v našem telesu se torej pojavi bazična neuravnovešenost telesa ter propadanje zdrave črevesne flore (in črevesne stene), ki sicer varuje(ta) telo pred mnogimi okužbami. Poleg tega kandida izloča tudi mnoge odpadne snovi, ki obremenjujejo naša jetra!

Mnogo različnih knjig in priročnikov za boj proti kandidi je našlo skupno točko v tipičnih znakih, ki naj bi opozarjali na kandidozo.

 

Najpogostejši kandida simptomi:


  • močna želja po sladkorju, kruhu ali testeninah,
  • kronična utrujenost,
  • žgoči občutek v prsnem košu in želodčne bolečine,
  • slab zadah,
  • bele obloge na jeziku,
  • akne,
  • bolečine v sklepih,
  • vetrovi in napihnjenost,
  • ponavljajoče se vaginalne infekcije,
  • pogosti prehladi in alergije,
  • suha koža ali ekcemi na koži,
  • težave z zbranostjo,
  • pogosti glavoboli,
  • driske ali zaprtja,
  • nihanje razpoloženja,
  • pešanje mentalnih sposobnosti,
  • srbečica okoli danke,
  • vnetja okoli nohtov ali pod nohti,
  • ponavljajoča se vnetja mehurja,
  • pomanjkanje spolne sle,
  • kožna vnetja med prsti ali v podpazduhah,
  • hladne roke ali stopala,
  • nenadna občutljivost na določene vonje …

 

Za zanesljivo diagnozo priporočamo, da se posvetujete s svojim zdravnikom in opravite zanesljivo laboratorijsko testiranje.

Če ste se našli v zgoraj opisanih simptomih, potem že danes začnite svoj boj proti glivici, ki počasi, a vztrajno uničuje vaše zdravje!

Pri kandidozi je potreben celosten pristop, ki zajema razstrupljanje, krepitev imunskega sistema in strogo dieto. Boj proti kandidi mora tako potekati na več frontah;


1. glivico moramo izstradati in uničiti tako, da ji odtegnemo hrano,
2. ponovno moramo vzpostaviti zdravo črevesno floro s pomočjo probiotikov itd.

 

1. Kandida dieta (z dieto do izstradanja kandide)

 

Kandida dieta

 

Mnoge knjige in priročniki navajajo zelo podobne sezname živil, ki se jih moramo ob okužbi s kandido izogibati ter živil, ki so ob okužbi priporočljiva za uživanje.

 

Iz prehrane je potrebno umakniti:

  • popolnoma vsa živila, ki vsebujejo sladkor (sladkor je glavni vir hrane za kandido!)
  • vsa živila, ki vsebujejo belo moko in škrob - kruh, testenine, peciva, pa tudi beli riž in prečiščena žita itd. (Ann Boroch prečiščenim ogljikovim hidratom pravi "lepilo in sluz"),
  • vse alkoholne pijače (saj za telo predstavljajo strup. Kljub temu pa na telo še slabše od grenkih, žganih pijač vplivajo vino, pivo ter penina, saj so slednje pijače polne sladkorja),
  • kavo in črni čaj (ki v telesu ustvarjata kislo okolje, primerno za kandido),
  • mleko in mlečne izdelke (izjema pa sta na primer domači kefir in sirotka),
  • rafinirana rastlinska olja,
  • kečap, majonezo in margarino,
  • suhomesnata, konzervirana ter industrijsko predelana živila, ki vsebujejo polno umetnih dodatkov in kemikalij,
  • alergene – stabilizatorje živil, umetna barvila, ojačevalce okusa … (te snovi dodatno obremenjujejo naš imunski sistem) ter še mnogo drugih ...

 

Deljena mnenja:

  • Živalske beljakovine – za ali proti? Glede uživanja živalskih beljakovin ob okužbi s kandido, se pojavlja veliko deljenih mnenj. Slednje sicer ne hranijo kandide neposredno, vendar pa zakisajo telo – ustvarjajo kislo okolje, ki kandidi ustreza. Z mesom vnašamo v telo veliko patogenih bakterij, hormonov in antibiotikov. Priporočena beljakovinska živila so tako dodatno toksično breme za naš imunski sistem. Če se mesnim izdelkom ne morete odreči, nutricionistka Ann Boroch priporoča belo meso, ki telo zakisa nekoliko manj kot rdeče. Zaradi vse hujše onesnaženosti oceanov s težkimi kovinami in kemikalijami, so problematična hrana tudi ribe, predvsem konzervirana tuna, ki vsebuje posebej visoko vsebnost živega srebra.
  • Sadje – za ali proti? Sadje sicer vsebuje sladkor, vsebuje pa tudi veliko rudnin, vitaminov in vlaknin. Zagotovo se moramo izogibati sadju, ki vsebuje velike količine sladkorja, marmeladam, kompotom in drugim oblikam predelanega sadja, "kislo sadje" pa lahko uživamo v zmernih količinah.
  • "Sporna" zelenjava – za ali proti? Deljena so mnenja o stročnicah, korenju in rdeči pesi. Slednja sicer vsebujeta sladkor, po drugi strani pa korenje in rdeča pesa pripomoreta k razkisanju telesa.
  • Kis, gobe in soja – za ali proti? Deljena mnenja glede kisa so našla skupno točko v priporočilu, da je za okisanje hrane primernejši limonin sok. Gobe so težja hrana, ki obremenijo naš prebavni sistem. Pri izdelkih iz soje pa je nujno potrebno (tako kot pri mesu) paziti na njihov izvor - z ekološko pridelano sojo našega telesa ne bomo obremenili z gensko spremenjeno hrano, pesticidi in umetnimi gnojili, poleg tega pa je pri izdelkih iz soje izredno pomemben način priprave (s čimer se ukvarja kitajska tradicionalna medicina).
  • Koloidno srebro – za ali proti? Na seznamih snovi, ki uničujejo kandido, se velikokrat znajde tudi koloidno srebro. Uporabljali so ga že v času pred antibiotiki, ker učinkovito deluje proti mikrobom, glivicam in zajedavcem. Kljub temu pa vse več strokovnjakov in zdravilcev meni, da je koloidno srebro izjemno toksična snov, ki v določeni količini preide tudi v kri, zato je njegova uporaba sporna!


Priporočljiva živila pa so:

  • vrtnine (nadzemni deli - vse vrste zelja, brokoli, cvetača, bučke, paradižnik, špinača, zelene stročnice, paprika, vse vrste zelene solate, beluši, jajčevci itd.),
  • hladno stiskana olja,
  • alge (ki v telesu ustvarjajo bazično okolje),
  • avokado,
  • limona,
  • začimbe: česen, ingver in kurkuma (pri katerih je nujno potrebno paziti na izvor in ekološko pridelavo!),
  • izdelki iz kokosa (kokosovo olje, moka in čips - kokosova maščoba je dragocen vir lavrinske in kaprijske kisline, ki v telesu delujeta proti glivicam, parazitom, virusom in bakterijam, ob tem pa ne poškodujeta naravnih mlečnokislinskih bakterij v telesu),
  • nesladkan kakav,
  • oreščki in semena (v zelo majhnih količinah!),
  • zeliščni čaji,
  • mačji krempelj (ki pomaga razstrupljati telo ter blagodejno vpliva tako na prebavo, kot tudi na imunski sistem),
  • glina (ki mora biti posebej prečiščena in certificirana za namene uživanja!),
  • domači kefir ter domača sirotka itd.

 

Za tiste, ki jeste meso, Anita Šupe v svoji knjigi "Resnice in laži o hrani", priporoča uživanje kostnih juh, ki naj bi pomagale črevesni steni, da si opomore ter se zaceli. Poleg kostne juhe so temeljna živila v boju proti kandidi še česen in čemaž, hladno stiskano kokosovo olje ter alge, ki na telo delujejo izredno bazično. 

Vesna Vesel, ki je svojo knjigo "Ukrotite kandido" napisala po lastnih izkušnjah, med drugim priporoča tudi uživanje esencialnih maščobnih kislin, uživanje kamiličnega in ingverjevega čaja ter sok čiste aloje vere.

Izredno pomembno je tudi, da ne kombinirate preveč pripravkov, ki na kandido delujejo toksično, saj to lahko obremeni vaše telo! Za eno obdobje izberite le enega od pripravkov. Ko uživate veliko hrane, bogate s klorofilom, vitamini in rudninami, potrebujete manjše odmerke prehranskih dopolnil. In obratno; v dneh, ko je vaša prehrana neustrezna, je smiselno podpreti razkisanje in razstrupljanje telesa z večjim odmerkom prehranskih dopolnil.

Zelo pomembni so tudi čas in ritem prehranjevanja, zmerna količina hrane, izogibanje slabim kombinacijam hrane ter (re)hidriranje telesa z zadostno količino vode!

 

2. Vzpostavljanje nove in zdrave črevesne flore


Po tem, ko smo s pravilno dieto/prehrano iz telesa že odstranili nekaj strupov in zmanjšali možnost napredovanja kandide, pridejo na vrsto prehranska dopolnila.

Poleg prehrane je priporočljivo z vlakninami (na primer z Indijskim trpotcem) (o)čistiti črevesje ter pričeti s probiotično terapijo, ki bo ponovno vzpostavila zdravo črevesno floro. 

Probiotike lahko uporabljate že od prvega dne, vendar pa bo njihov pozitivni učinek mnogo večji po tem, ko bodo lahko delovali na "dobro pripravljenem terenu" oziroma v očiščenem črevesju.

Probiotik Boulardii

 

Zakaj so probiotiki najboljši način za urejanje črevesne flore?

  • Probiotiki obnavljajo koristno črevesno floro,
  • Normalizirajo kislost v črevesju (kar kandidi ne ustreza),
  • Mehansko in kemično uničujejo kandido in vrsto drugih škodljivih organizmov.

 

Odlični "domači" probiotiki so sirotka, kislo zelje in kisla repa. Slednja sta odličen vir mlečnokislinskih bakterij, vendar pa sta to "težki živili", posebej za tiste, ki že imate porušeno črevesno floro. Kislo zelje in kisla repa sta "zelo zdravi živili za zdrave ljudi"!

Kaj pa probiotiki v obliki jogurtov? – Uživanje probiotičnih napitkov (ki morajo biti nesladkani, brez umetnih barvil in arom), vam ne bodo škodovali, vendar pa si ne obetajte dramatičnih sprememb. Za veliko čiščenje in razstrupljanje črevesja ter za celostno obnovo črevesne flore preprosto ne zadostujejo.

V boju proti kandidi so zagotovo najbolj učinkovita probiotična prehranska dopolnila v obliki kapsul. Za najbolj učinkovite probiotične seve so se izkazali sevi Acidophilusa, saj najdlje uspejo vzdrževati bazični pH v črevesju, ima pa tudi največje antimikrobne lastnosti.

Prebiotik in Probiotik kapsule

Vabljeni v našo trgovinico po nekaj obveznih živil, ki vam bodo pomagala v vašem boju proti tej patogeni glivi, ki marsikomu onemogoča kakovostno življenje, ki pa si ga vsi želimo ter konec koncev tudi zaslužimo.